Inloggen
Laatste update: 10 March, 2024

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Anbergen

GERHARDUS JOHANNES ANBERGEN, GEBOREN OP 1 NOVEMBER 1940 TE AMBT HARDENBERG. Zo begon burgemeester Bert Meulman van de gemeente Hardenberg op zaterdag 19 Januari 2008 zijn toespraak op het 10e lustrum van het Noord-Oost judo toernooi in Slagharen nadat de niets vermoedende Gerard Anbergen bij hem op het podium was geroepen.

Meneer Anbergen, vervolgde hij, na de technische school bent u als laborant aan de slag gegaan. Daarna werd u drukker. Vervolgens ging u aan de slag als badmeester bij een zwemparadijs en vervolgens bij attractiepark slagharen als opperstalmeester de kost te verdienen. In de tachtiger jaren maakte u deel uit van de gemeentelijke sportraad Hardenberg. Meneer Anbergen, als een rode draad, vanaf 1956 liep door uw leven, de judosport. Als ik naar uw karakter eigenschappen vroeg, vertelde men mij nagenoeg steeds een anekdote of bepaalde gebeurtenis, waaruit ik vrij nauwkeurig kon afleiden hoe u in elkaar steekt. Bijvoorbeeld dat u lief bent voor kinderen maar wel houd van discipline vooral tijdens de judolessen. U staat ook bekent als rustig, sociaal en sympathiek. U kunt charmant zijn en bent een levensgenieter. Als hartstochtelijk judoman motiveert en stimuleert u mensen, vooral kinderen. Verder noemt de één u een besluitvaardig mens, terwijl; de ander u juist schetst als een twijfelaar. Onaangekondigd gaat u van de ene op de andere dag op dieet, terwijl u zich zelf enkele weken daarna al weer trakteert op allerlei lekkernijen.
Judo en Anbergen is een beetje een twee eenheid. Ruim 50 jaar gelden werd, mede op uw initiatief, de Budo Sportvereniging Anbergen, onder de welluidende naam "Nage No Kata", dat wil zeggen 'de kunst van het werpen' opgericht. Een vereniging met nu meer dan 300 leden in Slagharen, Hollandscheveld, Hoogeveen en Hardenberg. Met recht noemt men u dan ook de grondlegger en de spil van de judosport in onze regio. U hebt tal van successen behaald met uw teams. In het bijzonder de jeugd presteerde bovengemiddeld. In 1969 werd het jeugdteam van uw school zelfs landskampioen. Tal van judoka's uit uw vereniging waren op nationaal en internationaal niveau gevreesde tegenstanders.
Meneer Anbergen, u zult begrijpen, dat de mensen in deze zaal graag nog enkele anekdotes of bijzondere gebeurtenissen die mij verteld zijn, willen horen. Eerder haalde ik aan dat u lief bent voor kinderen. Dat moét wel dacht ik, toen ik hoorde dat een meisje van amper 7 jaar, ze is overigens maar een jaar lid van uw vereniging geweest, tegen u zei dat ze u zou uitnodiging als zij zou gaan trouwen. Ongeveer 15 jaar later ontving u een uitnodiging van dat meisje haar huwelijk bij te wonen. En zo volgden nog veel meer huwelijken, van uw pupillen waarvoor u werd uitgenodigd. Kinderen die niet zo goed waren in judo, of kinderen die pas begonnen met judo gaf u extra les zonder dat daarvoor de portemonnee getrokken moest worden. De mentaliteitsveranderingen die u in de afgelopen jaren in onze samenleving waarneemt, zint u minder. Het "íeder voor zich" stoort u. Dat geld geldt min of meer ook voor de druk die ouders op kinderen kunnen leggen om vooral te presteren. Natuurlijk is presteren belangrijk, maar de judosport moet volgens u ook plezier geven. En kan nuttig zijn. Vooral kinderen met een beetje schroom, of een beetje bang zijn uitgevallen. Judo is bij uitstek een sport die ze weerbaarder maken, zo vindt u. En als dat lukt, voelt u zich een gelukkig mens.
Meneer Anbergen, de judosport heeft u veel gebracht. Maar u hebt de judosport ook veel gegeven. Onlangs had ik één van onze bekendste judoka's aan de telefoon, Anton Geesink. Ik vroeg hem of hij Gerard Anbergen kende. Ik kan u zeggen, de reactie was één en al herkenning: die grote vent met die zware stem van de judoclub Slagharen? Nou of ik die ken! Anbergen zo vervolgde hij, is voor onze sport van bijzondere betekenis geweest. En is dat feitelijk nog steeds. Gelet op het voorgaande heeft Hare Majesteit, onze koningin Beatrix behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Slagharen, 19 Januari 2008